Brandveiligheid

EAD-ontwerprichtlijn en wettelijke vereisten voor mechanische, elektrische en sanitaire ondersteuningen

Hilti MQ modular support system for medium-heavy applications fire test

De uitdaging bij brand: tijd winnen om te ontsnappen

Bij het ontwerpen van vuurbestendige mechanische, elektrische en sanitaire installatiesystemen is het belangrijk mensen bij brand voldoende tijd te geven om het gebouw veilig te verlaten. De weinige bestaande voorschriften, zoals de Europese beoordelingsdocumenten (EAD), richten zich op hoe lang bovenhoofdse installaties hun structurele integriteit moeten behouden bij blootstelling aan intense hitte

Bekijk de video voor meer informatie

Wist u dat ...

3.8 miljoen

Elk jaar komen wereldwijd
branden voor

Ingestorte valse plafonds, geblokkeerde vluchtroutes en beschadigde binnen- of buitentrappen zijn vaak verantwoordelijk voor dit hoge aantal slachtoffers. Wanneer leiding- en dienstinstallaties niet zijn ontworpen met het oog op brandveiligheid, kunnen ze enorm snel een gevaar vormen bij het ontstaan van een brand. De duizenden onzichtbare leidingen, kanalen, kabels en steunkanalen die aan het plafond hangen barsten bij hitte, komen uiteindelijk op de grond terecht en blokkeren de vluchtroutes.

Vuur verspreidt zich doorgaans in slechts 5 minuten door een gebouw

Hilti fire testing curve

Naarmate de temperatuur stijgt, wordt het staal in installatiesystemen voor leidingen zwakker.

Hilti vuurbestendige installatiesteunen
Aanzienlijke vervorming treedt op en uiteindelijk stort het hele systeem in.

Vraag het aan een ingenieur

Nationale voorschriften en wettelijke vereisten

Voorbeeld van Hilti installatiebrandschade

Momenteel zijn twee geharmoniseerde Europese normen – EN 13501, een brandclassificatie van materialen, en EN 1366-1:2104, die de brandwerendheid van installaties bepaalt – de belangrijkste leidraden bij het ontwerp van vuurbestendige ventilatiekanalen en rookcontrole.

Naast deze Europese normen verklaart de Duitse MLAR-richtlijn ook het belang van brandveiligheid voor :

Ventilatiesystemen

  • Hoofdstuk 5.2.2 verwijst naar ventilatiekanalen die vuurbestendig moeten zijn. 
  • 5.2.4 verwijst naar ventilatiekanalen boven valse plafonds, die zodanig moeten worden bevestigd dat ze niet instorten bij brand. 

Vluchtroutes

  • Hoe en hoe lang vluchtroutes vrijhouden. 

Valse plafonds

  • Valse plafonds moeten bij brand bestand zijn tegen vuurhaarden onder en boven het plafond.
  • Modulaire installatiesystemen moeten voldoen aan speciale vereisten, indien deze tussen het structurele plafond en een vals plafond geïnstalleerd zijn.

Vuurbestendige ontwerpmethodiek

Het ontwerpen van vuurbestendige installatieoplossingen voor leidingen is een cruciale taak voor alle planners, architecten en ingenieurs.

Ondanks het belang ervan is er nog steeds geen gestandaardiseerde en vertrouwde ontwerpmethode. Zelfs de veel gebruikte Eurocode 3 is door huidig academisch en industrieel onderzoek onvoldoende gebleken in de voorspelling van vervorming.

De tekortkomingen van Eurocode 3 zijn te wijten aan de beperkte reikwijdte: deze norm heeft betrekking op de stabiliteit van structurele staalelementen en niet op de dunne, gevormde stalen profielen die worden gebruikt voor buisbeugels, steunkanalen en dergelijke.

Toch wordt Eurocode 3 vaak ten onrechte toegepast bij het ontwerpen van deze lichtere metalen elementen.

Waarom is Eurocode 3 niet geschikt voor leidingsteunen?

Hilti vuurontwerp

Testresultaten bewijzen de ontoereikendheid van Eurocode 3 

Het Leipzig Institute for Construction Material Research and Testing (MFPA) heeft vastgesteld dat het onveilig is om de vervorming van vuurbestendige installaties te voorspellen met de ontwerpmethode uit EN 1993-1-2 (ook bekend als Eurocode 3).

Geavanceerde ontwerprichtlijnen voor installatiesystemen

Hilti heeft samen met leidinggevende brandinstituten, DIBt en EOTA aan de nieuwe Europese beoordelingsrichtlijn (EAD) gewerkt voor vuurbestendig ontwerp en brandtesten, waardoor eenvoudige, flexibele en kosteneffectieve oplossingen mogelijk zijn.

ETA – European Technical Assessment (Europese Technische Beoordeling)

Hilti vuur FEM

Hilti biedt innovatieve, veilige, flexibele en wettelijk conforme oplossingen voor vuurbestendige, modulaire installatiesystemen. We zijn verder gegaan dan de huidige conventies om een reeks kanaal-, leiding- en kabelsteunen te ontwikkelen waarop u kunt vertrouwen.

Kies uit een breed scala aan ETA-goedgekeurde producten om aan al uw wettelijke verantwoordelijkheden te voldoen.

Met deze volledig conforme onderdelen kunt u er zeker van zijn dat uw specificaties een veilige evacuatie, ongehinderde toegang voor brandweerlieden en bescherming van waardevolle bezittingen mogelijk maken.

Relevante toepassingen

Hilti MEP-steunen

Plafondbevestiging rails

Hilti MEP-steunen

Afhangende montage draadstangen

Hilti MEP-steunen

Afhangende montage rails

Hilti MEP-steunen

Afhangende console

Hilti MEP-steunen

Console

Hilti MEP-steunen

Directe beugelbevestiging

Hilti oplossingen en diensten

Bij Hilti hebben we meer dan 30 jaar ervaring in het onderzoeken en ontwerpen van producten om mensen en bedrijfsmiddelen te beschermen tegen vuur. Deze decennia van geleidelijke ontwikkeling hebben geleid tot het uitgebreide assortiment modulaire installatiesystemen, bevestigingstechnologieën en brandbeveiligingssystemen die we vandaag aanbieden.

Om uw productiviteit te verhogen en u tijd te besparen, bieden we toonaangevende ondersteunende diensten, evenals gebruiksvriendelijke digitale oplossingen.

Hilti ontwerpdiensten

Ingenieursdiensten

Wij kunnen u helpen bij het ontwerp van uw modulaire installatiesysteem. Neem gewoon contact met ons op en we zullen een passende oplossing vinden die voldoet aan uw noden.

Meer informatie

Wilt u graag meer weten?

Laat onze ervaren Hilti-technici u helpen wanneer u bij een project voor deze uitdagingen komt te staan of als u technisch advies nodig hebt.

  • Europese wettelijke vereisten voor passieve brandveiligheid

    Europese wettelijke vereisten voor passieve brandveiligheid

    De meeste landen hebben een eigen norm of wetten hoe een brandveilig gebouw te ontwerpen. Ontdek hoe we bij Hilti hiermee rekening houden tijdens het ontwerpen van modulaire installatiesystemen.

    Meer informatie
    Technische handleiding en testrapporten brandwerendheid

    Technische handleiding en testrapporten brandwerendheid

    Ontdek aan de hand van onze uitgebreide technische handleiding hoe u brandwerende systemen ontwerpt. De handleiding omvat voorbeelden van ontwerpen, belastingstabellen en testrapporten.

    Meer informatie
    Technisch advies

    Technisch advies

    We kunnen u helpen met het brandveilig ontwerp van uw modulaire installatiesysteem de analyse van bestaande brandtest resultaten of bij het vinden van een geschikte oplossing voor uw noden. Neem contact op met uw Hilti team voor meer informatie.

    Meer informatie