Hilti PLT 300-totaalstation en boorrobot Jaibot op een werf tijdens een MEP-installatie

BIM-gestuurde robotica voor MEP-installaties

Geef snelheid, veiligheid en nauwkeurigheid een boost met de Jaibot van Hilti

Wat als u de bouwworkflow volledig zou kunnen automatiseren door nog verder te gaan dan gewone digitale planning? Wat als een robot repetitief werk zou kunnen uitvoeren, het risico op menselijke fouten zou kunnen verminderen en MEP-projecten sneller, veiliger en accurater zou kunnen voltooien? BIM wist de complexiteit al sterk terug te dringen. Nu tilt de semiautonome boorrobot Jaibot, die op basis van een digitaal plan werkt, de installatie dankzij aanzienlijke productiviteitswinsten naar een hoger niveau.

Jaibot: BIM-gestuurde robotica voor MEP-installaties

De Jaibot-oplossing

Treed vandaag nog toe tot de bouwsector van de toekomst

  • Een bouwrobot voor MEP / IF-installatiewerk 
  • Een semiautonome boorrobot voor plafondinstallaties
  • Een volledig snoerloos systeem met ingebouwd stofverwijderings- en markeersysteem dat tussen twee oplaadbeurten door tot 8 uur lang werkt
  • Een gebruiksvriendelijk en intelligent systeem waarvoor de bediener geen expert moet zijn.  

 

Hoe werkt Jaibot ?

Verhoog de productiviteit met een semiautonome plafondboorrobot

De semiautonome boorrobot Jaibot maakt uw installatieprojecten productiever. Door een digitaal plan te gebruiken neemt de robot de projectuitvoering over. Bovendien kunnen diezelfde gegevens gebruikt worden om de vooruitgang en status van het installatieproject op te volgen.

Omdat de robot volgens het plan gaten markeert en boort, verlost hij de bouwvakker van veeleisende en repetitieve taken zoals bovenhoofds boren. Al wat uw personeel moet doen is de Jaibot - onze nieuwe bouwrobot - bedienen.

Betonnen plafond en boren met een bouwrobot op een werf.

Grotere nauwkeurigheid

Digitalisering van de bouwwaardeketen

Met BIM trad u al toe tot het tijdperk van digitale planning. Met digitale planning dragen ingenieurs bij aan een bouwprocedure die efficiënter kan zijn, minder problemen ter plaatse veroorzaakt en het optimale systeemontwerp levert. Een bouwrobot gebruikt diezelfde gegevens voor de uitvoering van het werk. Om uw werf te automatiseren met Jaibot:

  • Upload de gegevens van Autocad of Revit naar de Hilti-cloud. 
  • Importeer het jobbestand met de robuuste PLC 400-veldtablet voor lay-outtoepassingen. 

Lay-out de werf met het Hilti PLT 300-totaalstation. De bouwrobot boort vervolgens autonoom duizenden gaten volgens het digitale boorplan. De digitale procedure zorgt trouwens voor een veel grotere boornauwkeurigheid.

Bouwvakker bedient veilig de Jaibot op een werf om gaten in een plafond te boren

Werk veiliger

Bouwrobotica helpt potentiële risicogebieden te reduceren

Bovenhoofds werk voor MEP-installaties kan veeleisend, uitdagend en tijdrovend zijn voor uw werknemers. In tijden van een tekort aan geschoolde arbeidskrachten in de bouwsector is het bovendien een topprioriteit om uw team goed te verzorgen.

Werken met een bouwrobot helpt uw team om de risico’s die aan hun werfprojecten verbonden zijn te reduceren. Het wordt nu hun taak om de Jaibot te bedienen, het totaalstation op te stellen en ervoor te zorgen dat de Jaibot zijn werk kan uitvoeren.

Jaibot: BIM-gestuurde robotica voor MEP-installaties

Minder fouten

Alles waar het hoort te zitten

Digitale gegevens kunnen erg nauwkeurig zijn, maar er zijn nog altijd een paar potentiële risico’s verbonden aan MEP-installaties.

  • De coördinatie van verschillende aannemers is soms moeilijk en projecten hebben vaak te lijden onder gebrekkige installatiekwaliteit. Het coördineren van de verschillende toepassingen kan ook duur zijn. Een bouwrobot kan sneller en accurater werken omdat hij de gaten autonoom volgens het digitale plan boort. 
  • De plaats, boorgatdiepte en diameter worden door het boorplan gedefinieerd, wat naar alle waarschijnlijkheid voor minder fouten, een grotere nauwkeurigheid en schonere gaten zorgt. Tijdens het markeren en boren synchroniseert Jaibot automatisch met het systeem. De huidige status van het project kan voor de documentatie live opgevolgd worden.

Hoe Hilti doorheen uw hele projectverloop kan helpen

Ontwerptools

Ontwerp modulaire steunsystemen met de bouwontwerpsoftware Hilti PROFIS Installation, BIM-objecten en apps.

Lees meer over Profis

BIM-to-field

Helpt de productiviteit en nauwkeurigheid te verhogen door de bevestigingspunten van de MEP-steun met een totaalstation aan te duiden.

Lees meer over onze BIM services

Prefabricage

De modulaire steunen van Hilti kunnen voorgesneden, gelijmd en ter plaatse voorgemonteerd worden voor een snellere en veiligere installatie.

Lees meer over deze service

Contacteer ons ivm Jaibot