Veiligheidsfuncties

Productkenmerken om u veiliger en comfortabeler te laten werken

Jammer genoeg zijn er voor u en uw teams risico’s verbonden aan het gebruik van powertools en al zeker aan machines die bedoeld zijn om te boren, snijden of slijpen. 

Wanneer een boor bijvoorbeeld blijft haken, vastloopt of op de wapening stoot kan deze terugslaan op de gebruiker, wat kan leiden tot blessures. Wanneer de schijf van een slijp- of snijmachine breekt, kunnen de wegspringende deeltjes de gebruiker of andere bouwvakkers raken. Bij werken op hoogte kunnen onvoorspelbare gebeurtenissen leiden tot nog meer letsels als gevolg van een val.  

Als werkgever met een groot verantwoordelijkheidsgevoel wilt u natuurlijk uw team beschermen tegen letsels. Hilti beveelt u dan ook tal van technologieën en werkmethoden aan volgens het ‘STOP-principe’ om in dit opzet te slagen. 

Geen terugslag meer

Tijdens het boren in beton kunnen de boren vastlopen of op de wapening stoten, zeker bij hoge snelheden of bij toepassingen met een hoog koppel. Wanneer dit gebeurt, kan de machine een terugslag maken waarna deze ongecontroleerd gaat rondtollen terwijl de boor nog vastzit in het basismateriaal. Hierdoor kunnen gewonden vallen. Bovendien kunnen de bewegingen van de machine de arbeider uit balans brengen, wat bijzonder gevaarlijk is bij werken op hoogte.

Substitutie: neem het risico weg door alternatieven te gebruiken

Ontwerp dat boren overbodig maakt

Plaats onze HAC ingegoten ankerkanalen rond de wapening alvorens het beton te gieten zodat er niet of amper geboord hoeft te worden en u de wapening dus ook niet kan raken.

Technisch: kies voor producten die het risico verkleinen

Door te kiezen voor machines met Hilti Active Torque Control (ATC) kan u het risico op een terugslag verkleinen. 

Geavanceerde sensoren en een motorrem verkleinen de terugslag door de ongecontroleerde tolbewegingen van de machine te stoppen wanneer een boorbit vastloopt in een wapening of in andere verborgen materialen.  

Tal van Hilti machines zijn voorzien van ATC, waaronder: 

Construction worker using a TE 80-ATC/AVR Corded combihammer  with Active Torque Control (ATC) to help prevent kickback

Combihamers met snoer

Versatile and powerful corded combihammer for concrete drilling and chiseling, with AVR and ATC.

Zoals de TE 80-ATC-AVR
Een bouwvakker gebruikt een TE 60-A36 snoerloze boorhamer met Active Torque Control (ATC) om het risico op een terugslag te verkleinen

Snoerloze combihamers

Hoogperformante snoerloze combihamers met AVR en ATC voor zwaar boren en beitelen in beton.

Zoals de TE 60-A36
Een bouwvakker gebruikt een TE 6H-A22 snoerloze klopboormachine met Active Torque Control (ATC) om het risico op een terugslag te verkleinen

Snoerloze klopboormachines

Krachtige snoerloze 22 V klopboormachines met ATC en elektronische koppeling voor universeel gebruik in hout, metaal en andere materialen.

Zoals de SF 6H-A22
Construction worker using a AG 600-A36 Cordless angle grinder with Active Torque Control (ATC) to help prevent kickback

Snoerloze haakse slijpers

Krachtige 36 V snoerloze haakse slijper (borstelloze motor), met AVR en ATC, voor snijden en slijpen.

Zoals de AG 600-A36

Organisatorisch: verschillende werkmethoden

Collega’s op alle niveaus moeten op de hoogte zijn van de risico’s op een terugslag en weten hoe ze hier zo min mogelijk aan blootgesteld kunnen worden. Om u hierbij te helpen, biedt Hilti uitgebreide, interactieve opleidingssessies aan die specifiek bedoeld zijn voor bouwvakkers. Onze opleidingssessies inzake veiligheid combineren praktijkgerichte oefeningen met exclusieve hardware, animaties en theorie.

Persoonlijke beschermingsmiddelen voor daar waar de risico’s blijven

Tijdens het gebruik van powertools en andere uitrustingen moeten de arbeiders persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) dragen, inclusief helm, oogbescherming, werkpak, handschoenen, veiligheidsschoenen en andere noodzakelijke items. 

Het is ook belangrijk dat alle bouwvakkers opgeleid worden over het veilig gebruik van hun machines en dat zij de gebruiksaanwijzingen nauwgezet opvolgen. Tijdens het boren en beitelen moet u de machine steeds stevig vasthouden met beide handen vanuit een stabiele positie. Omdat een boorbit steeds kan vastlopen of ergens op stoten, moet uw lichaam zich steeds buiten de terugslagzone bevinden, zelfs wanneer de machine is uitgerust met ATC.

Verklein het risico op snijwonden

Bij het gebruik van snijmachines zoals haakse slijpers, benzineslijpers en handbediende zagen moet bijzondere aandacht gaan naar het potentiële risico op snijwonden. Letsels kunnen ontstaan wanneer een blad of schijf in contact komt met een bouwvakker. Ook kan de schijf van een slijp- of snijmachine breken, waarna de wegspringende deeltjes de gebruiker of andere bouwvakkers kunnen raken.  

Met het STOP-principe kan u de veiligheid op volgende manieren verhogen. 

Substitutie: neem het risico op snijwonden weg op de werf

Beperk het aantal materialen dat op de werf gesneden wordt door voorgesneden items te bestellen bij de fabrikant (Hilti biedt deze dienst aan) of door ze buiten de werf te snijden in een meer gecontroleerde en veiligere omgeving. 

 

Technisch: veiligheidsfuncties die het risico beperken

Een bouwvakker snijdt een wapening met een AG 600-A36 snoerloze haakse slijper met Active Torque Control (ATC) om het risico op een terugslag te verkleinen

Dodemansschakelaar

Brengt de machine automatisch tot stilstand wanneer de trekker wordt losgelaten.

Een bouwvakker snijdt een wapening met een AG 600-A36 snoerloze haakse slijper met Active Torque Control (ATC) om het risico op een terugslag te verkleinen

Snelle bladrem

De snelle bladrem brengt de schijf in enkele seconden tot stilstand, ideaal bij het werken in kleine ruimtes.

Een bouwvakker snijdt in beton met een DCH 300-X die voorzien is van een schijfbeschermer om de arbeiders te beschermen tegen kapotspringende schijve

Schijfbeschermer

Beschermt de arbeider, en iedereen rondom hen, tegen wegspringende fragmenten die aan hoge snelheid op hen afkomen.

Organisatorisch: werkmethoden om de veiligheid te verhogen

Het herzien van organisatorische praktijken en procedures is eveneens cruciaal om de veiligheid op de werf te verhogen voor de arbeiders die snijmachines gebruiken. Maatregelen die u kan nemen: 

  • Regelmatige controle van machines en verbruiksgoederen: machines moeten regelmatig getest en onderhouden worden en snoeren en verbruiksgoederen moeten gecontroleerd worden op schade. Arbeiders moeten de machine, inclusief snoer, verbruiksgoederen, schijfbeschermer enz., onderwerpen aan een visuele controle alvorens de werken te starten. 

  • Richtlijnen die de veiligheid verhogen: om te verzekeren dat de beschermingen, kappen en andere veiligheidsfuncties goed werken en niet gemanipuleerd werden 

  • Uitgebreide opleiding: collega’s op alle niveaus moeten regelmatig uitgebreide opleiding krijgen en opfriscursussen volgen zodat iedereen beseft welke risico’s er verbonden zijn aan het werken met snijmachines. Hilti draagt graag zijn steentje bij en biedt daarom opleidingen aan over het gebruik van haakse slijpers, handbediende zagen en gaszagen. 

Persoonlijke beschermingsmiddelen voor daar waar de gezondheidsrisico’s blijven

Tijdens het gebruik van snijmachines moeten de arbeiders persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) dragen, inclusief helm, oogbescherming, werkpak, handschoenen, veiligheidsschoenen en andere noodzakelijke items. 

Snijmachines moeten met beide handen vastgehouden worden vanuit een veilige en stabiele positie. Om anderen niet in gevaar te brengen, mogen ze niet gebruikt worden in de nabijheid van andere bouwvakkers.