Stof onder controle houden met gespecialiseerde kennis

Het Hilti Dust Research Center draagt bij tot de internationale standaarden zoals de EN 50632-norm en ontwikkelt geharmoniseerde stofverwijderingssystemen om stof te verwijderen aan de bron

Hilti-stofexpert die machines voor het snijden test in het Dust Research Center in Duitsland

Ons meest recente artikel “Hoe stof verminderen door het STOP-principe toe te passen” heeft verschillende maatregelen besproken die de blootstelling aan stof tot een minimum moeten herleiden. Sinds de jaren negentig heeft Hilti een rijke ervaring ontwikkeld op het vlak van bijna-stofvrij werken.

Hilti heeft haar eigen Dust Research Center in Duitsland waar allerlei metingen en analyses uitgevoerd worden. Hilti’s eigen stofexperts maken deel uit van een gemeenschap die actief relevante standaarden ontwikkelt, zoals de EN 50632-norm. Hierdoor heeft Hilti een breed gamma oplossingen ontwikkeld voor stofbeheersing binnen de bouwsector.

Wat gebeurt er in een Dust Research Center?

Het Hilti Dust Research Center zorgt ervoor dat elektrische machines van Hilti optimaal gebruikt worden om stof onder controle te houden. Dit betekent dat bij Hilti de stofoptimalisatie van elektrische machines het hele productieproces overspant, te beginnen bij de ontwerpfase.

Het Dust Research Center in Duitsland is zopas door het Britse Health and Safety Laboratory gecontroleerd. Het werd bevestigd dat het Hilti-testlaboratorium aan alle strenge vereisten tegemoetkomt.

Meneer Saunders heeft het Dust Research Center onderzocht en zei het volgende over de aanpak van Hilti tegen stof: “Het is duidelijk dat het afzuigontwerp niet aan de machine is toegevoegd als extraatje. Het is daarentegen al in een vroeg stadium van het machineontwerp ingebed.”

Afbeelding van de computationele vloeistofdynamica van een haakse slijper.

Maar laten we eens naar de verschillende taken kijken van onze stofonderzoekers.

Het Dust Research Center heeft een cruciale adviserende functie voor de ontwikkelingsteams die alle fases van de productontwikkeling overspant. Aangezien Hilti de volledige systeemketen voor stofbeheersing aanbiedt (van de inzetstukken tot de stofzuiger), kunnen we ieder onderdeel en interface optimaliseren. Onze stofonderzoekers passen ook Computationele Fluïdodynamische Simulatie (CFS) toe.

Deze technologie voorspelt de stromingsprofielen van het stof die plaatsvinden binnen de behuizing van Hilti-machines. Daarna wordt er een prototype ontwikkeld dat getest kan worden.

Dit is een voorbeeld van een CFS-afbeelding: Productontwikkelaars bijstaan met onze expertise maakt deel uit van onze job. De stofexperts meten ook het stof dat opgewekt wordt door de elektrische machines van Hilti en analyseren de geproduceerde hoeveelheid inadembaar stof. Deze metingen worden uitgevoerd volgens de EN 50632-norm.

Wat is EN 50632?

EN 50632 is de standaard die de meetprocedures voor stof bepaalt die leveranciers van machines met een elektrische motor moeten volgen. Het eerste deel van EN 50632 bespreekt de algemene testvereisten, terwijl in delen twee en drie de vereisten besproken worden voor de stofmetingen van verschillende soorten machines.

Herinnert u zich onze drukbezette Stofexperts nog uit het Research Center? Zij worden ook vertegenwoordigd in het zogeheten standaardiseringscomité. Op die manier kan Hilti een proactieve rol spelen in de ontwikkeling van relevante standaarden die de verbetering van stofbeheersing in de sector ondersteunen.  Op die manier was Hilti actief betrokken bij de ontwikkeling van de EN 50632-norm.

Hoe meten onze Stofexperts de blootstelling aan stof van machines?

Dankzij de EN 50632-norm is het mogelijk om de resultaten van verschillende leveranciers met elkaar te vergelijken. Filters die gebruikt worden voor het nemen van stalen worden gewogen in een omgeving waar de vochtigheid gecontroleerd wordt. Hiervoor wordt een weegschaal gebruikt die tot op 0,01 microgram nauwkeurig kan meten.

Dit is een noodzakelijke, maar dure investering. (De gravimetrische meetapparatuur die Hilti gebruikt kost bijvoorbeeld €11.000). Deze standaard vereist ook dat het gereedschap gedurende één uur in gebruik is en dat de bewerking drie keer herhaald wordt, waarna een gemiddelde wordt genomen van de drie afgenomen stofstalen.

Heeft u zich ooit al afgevraagd hoe deze metingen in het echte leven uitgevoerd worden?

Hilti-stofexpert die machines voor het snijden test in het Dust Research Center in Duitsland

Hieronder volgt een overzicht van de apparatuur die in het Dust Research Center gebruikt wordt om stof te meten. Deze stofexpert draagt stofcollectoren op de borst voor inadembare stoffracties die uitgerust zijn met filters voor de gravimetrische analyse van het opgevangen stof.

Hilti-stofexpert die machines voor het snijden test in het Dust Research Center in Duitsland

Hilti-oplossingen voor stofbeheersing tijdens het werk

Vandaag is het mogelijk om alle elektrische machines van Hilti voor de bewerking van beton aan te sluiten op een stofzuiger of speciale stofverwijderingssystemen (bij Hilti ook “Dust Removal Systems” of DRS genoemd).  Het is van essentieel belang dat de draagbare elektrische machine en de stofzuiger goed samenwerken om het stof onder controle te houden. Binnen dit geharmoniseerd systeem zijn de elektrische machines, boren, schijven, messen en andere accessoires perfect op elkaar afgesteld. Hierdoor kan er zoveel mogelijk stof verwijderd worden aan de bron, waarna het efficiënt weggezogen kan worden door de stofzuiger.

We hebben met onze klanten meer dan 250.000 contactmomenten per dag.  Op die manier komen we veel te weten over de professionals die gebruik maken van onze machines en toepassingen en hun specifieke noden.  Hilti biedt niet enkel technologieën om stof onder controle te houden, maar ondersteunt ook werkgevers die hun team willen opleiden om met de gevaren van stof om te gaan. 

Hieronder volgt een overzicht van de vier onderdelen van het Hilti-systeem:

Ontwerp verbruiksproducten 

 • Luchtturbulentie en luchtstroom worden precies bepaald door de speciale vorm en het ontwerp van het verbruiksproduct 
 • Ingebouwde luchtkanalen van het stofverwijderingssysteem onttrekken het stof direct aan de bron voor de best mogelijke prestaties 

Ontwerp elektrische machines 

 • Geavanceerd ergonomisch design vangt het stof op op het moment dat het geproduceerd wordt 
 • Geoptimaliseerde luchtstroom binnen de ingebouwde stofkap van de machine neemt zo veel mogelijk stof weg van het werkoppervlak dankzij zijn optimale positie 
 • Geoptimaliseerde luchtstroom binnen de ingebouwde stofkap van de machine neemt zo veel mogelijk stof weg van het werkoppervlak dankzij zijn optimale positie 

Hilti Accessoires 

 • Uitzonderlijk robuust en stevig sleutelvrij montagesysteem met snelle ontgrendeling 
 • Dynamisch luchtstroomsysteem met dubbele filterkamer 
 • Dual-chamber dynamic air-flow system
 • Compact and very convenient
 • Compact en zeer handig Gebruik van DRS-Y reduceert het inadembare stof met 98% voor beitelen en 99% voor (kern)boren en tegelijkertijd vermindert dit het inhaleerbare stof met 97-99% in dezelfde toepassingen

Hilti Stofzuigers 

 • Compact en gemakkelijk te gebruiken, ledigen en transporteren 
 • Compact en gemakkelijk te gebruiken, ledigen en transporteren 
 • Constante resultaten dankzij omkering van luchtstromen binnen het systeem, dat de filter iedere 15 seconden proper blaast   

Meer informatie over stof in ons vorige artikel “Hoe stof verminderen door het STOP-principe toe te passen". 

Onze belangrijkste initiatieven op het vlak van gezondheid, veiligheid en het milieu

Technologie en producten

Ontworpen met productiviteit, veiligheid en het milieu indachtig

Meer
Hilti services

Diensten

Gezondheid, veiligheid en productiviteit van de gebruiker verbeteren

Meer
Hilti’s veiligheid en gezondheid op het werk

Veiligheid en gezondheid op het werk

Kom meer te weten over Hilti als verantwoordelijke instelling met betrekking tot zijn werknemers

Meer

Milieu

Kom meer te weten over Hilti als verantwoordelijke instelling met betrekking tot het milieu

Meer