Verankering van een voetplaat in seismische gebieden

Bevestigingssystemen voor aardbevingsgevoelige gebieden

Hilti HST3 stud anchor
Structural and non-structural earthquake damage

Aardbevingen komen veel vaker voor dan we denken. Elke dag beeft de aarde wel ergens.

Ze kunnen niet enkel een zware tol eisen door het verlies van mensenlevens, maar kunnen ook grote schade aan gebouwen veroorzaken en een negatieve impact hebben op de economie.

Dit kan grotendeels beperkt worden door goede seismische bouwontwerpen en specificaties.

Het is belangrijk om in de designfase rekening te houden met het seismisch ontwerp voor zowel niet-structurele als structurele bouwelementen. Uit onderzoek blijkt dat tijdens een aardbeving de niet-structurele systemen in commerciële gebouwen de grootste schade oplopen.

Hoe gedragen ankers zich tijdens een aardbeving

Seismische omstandigheden veranderen het gedrag van ankers aanzienlijk in vergelijking met een statische belastingsomgeving

Beschikbaar om te downloaden

Vraag het aan een ingenieur

Seismisch en statisch / statischtt

Hoe hilti ankers voldoen aan de seismische normgeving

Er bestaan al voorschriften en codes om te bepalen welke ankers in seismische gebieden gebruikt moeten worden.

EOTA TR045 vermeldt duidelijk dat de meeste toepassingen slechts het gebruik van C2-ankersystemen toelaten in seismische gebieden.

Bij Hilti produceren we een gamma ankers die voldoen aan de voorschriften en geschikt zijn voor seismische prestaties zoals voorzien in categorie C2.

Please enter alternative text here (optional)
Verankeringsystemen

Verankeringsontwerp voor seismische gebieden

Hilti technical service

Het Hilti ingenieursteam  kan u helpen bij het ontwerp van uw ankersystemen. Neem voor meer informatie contact op met uw plaatselijke Hilti team.

Of u kunt ook onze Hilti PROFIS Anchor ontwerpsoftware gebruiken. Deze bevat gecertificeerde Hilti producten in 2D en 3D met relevante documentatie en specificaties.

Onze PROFIS Anchor software voert seismische berekeningen uit volgens EOTA TR 045. De software geeft drie ontwerpmogelijkheden voor de verankering van voetplaten in seismische gebieden:

Sterkteberekening

De verankering is berekend voor de last corresponderend met het vloeien van een taai component of, indien lager, de maximale last die kan worden overgebracht door het verbonden element.

Elastische berekening

De bevestiging is berekend voor de maximale last waarbij een elastisch gedrag van de bevestiging en de constructie wordt aangenomen

Berekening met voorwaarden over de taaiheid van de ankers

Het ontwerp van taaie staalbreuk vereist een anker geclassificeerd als zijnde taai. Deze benadering is alleen voor de trekcomponent toepasbaar en sommige bepalingen vereisen om te worden geobserveerd om te verzekeren dat het faalmechanisme staalbreuk zal zijn.

We hebben ook onze eigen onderzoeksresultaten in de PROFIS Anchor ontwerpsoftware opgenomen zodat u oplossingen kan vinden die verder gaan dan EOTA TR 045.