Hoe modulaire installatiesystemen ontwerpen voor aardbevingsgebieden

Producten, diensten en software voor seismische toepassingen

Hilti modular support systems MQ-41-L installation channel for medium-heavy duty applications

Meestal komen aardbevingen alleen in het nieuws als ze echt grote schade hebben aangericht, in werkelijkheid gebeuren ze dagelijks en komen ze wereldwijd voor.

Om hierop voorbereid te zijn, vereisen de voorschriften van de bouwindustrie (NTC 2008 en Eurocode 8) dat ook de niet-structurele elementen en technische installaties aardbevingsbestendig gebouwd worden.

Dit geldt voor alle openbare gebouwen zoals ziekenhuizen, winkelcentra, hotels en scholen.

De fysica van een aardbeving

Please enter alternative text here (optional)
 • Door een aardbeving worden leidingen en buizen in alle richtingen extra belast.
 • Belasting op horizontaal vlak (Ex en Ey) zijn doorgaans de meest kritische voor de ondersteuning van leidingen.
 • In bouwvoorschriften (zoals EC8, IBC) wordt gebruik gemaakt van vereenvoudigde berekeningsmethoden van seismische belasting op basis van gelijkwaardige statische analyses.
 • Volgens de meeste bouwvoorschriften moet er met de verticale seismische belasting geen rekening worden gehouden.
 • Modulaire installatiesystemen moeten voldoende verstevigd worden zowel in de langs- als in de dwarsrichting om deze seismische lasten op het horizontale vlak te kunnen weerstaan. Bovendien moeten deze structuren sterk genoeg verankerd worden in het basismateriaal.

Vraag het aan een ingenieur

Hoe aardbevingsbestendig ontwerpen en bouwen

 • Hilti's MQS modulaire installatiesysteem

  Hilti's MQS modulaire installatiesysteem

  Ontworpen en getest in onze eigen onderzoekscentra op hun weerstand tegen horizontale seismische krachten die typisch zijn voor een aardbeving. In combinatie met het Hilti MQ-systeem dragen de nieuwe Hilti MQS-componenten bij aan op maat gemaakte en aardbevingsbestendige oplossingen.

  Meer informatie
  Hilti PROFIS installatiesoftware

  Hilti PROFIS installatiesoftware

  Gebruik onze PROFIS installatiesoftware om seismische ontwerpen in 3D te creëren en exporteer ze naar CAD-formaat. Met een paar eenvoudige klikken, kunt u berekeningsrapporten opmaken, bouwtekeningen maken en een materiaallijst samenstellen voor uw project.

  Meer informatie
  Seismische technische handleiding

  Seismische technische handleiding

  Het perfecte hulpmiddel voor technische consultants en ontwerpers. We hebben data en informatie verzameld om het makkelijker te maken seismische oplossingen voor mechanische, elektrische en ventilatiesystemen vooraf te dimensioneren.

  Meer informatie
  Engineering en technische diensten

  Engineering en technische diensten

  Onze technische dienst is beschikbaar voor informatie, inspecties, ontwerpstudie, tekeningen, technische specificaties en testen ter plaatse. We kunnen ook ter plaatse of op kantoor samenwerken om de meest geschikte, aardbevingsbestendige oplossingen te vinden voor uw project.

  Meer informatie

Hilti's aardbevingsonderzoek en testen

In samenwerking met de universiteit van Californië, San Diego

Bij Hilti geloven we sterk in onderzoek en ontwikkeling, we hebben onze eigen laboratoria en testcentra en werken samen met erkende partners over de hele wereld.

Voor seismische testen heeft Hilti samengewerkt met de afdeling Structural Engineering aan de universiteit van Californië, San Diego.

In dit unieke project zijn uitvoerig real-time proeven uitgevoerd op Hilti producten die gemonteerd zijn in een 5 verdiepingen hoog gebouw dat op een triltafel geplaatst is. Deze triltafel kan een aardbeving simuleren met een kracht van 1:1 op de schaal van Richter.

De ideale kans om onze seismische producten te onderzoeken en te ontwerpen, waaronder ook alle componenten van ons innovatieve Hilti MQS modulaire installatiesysteem.